Világkupa-sorozat
2021. november 18–21.
Debrecen Főnix Aréna

Világkupa-sorozat

A világkupa-sorozatról

A világkupa-sorozatokat megkülönböztethetjük attól függően, hogy az olimpiai szezonban vagy azon kívül kerülnek megrendezésre.

Az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat négy állomásból áll, ezekből kettőnek mindig az olimpiát rendező ország kontinense – jelen esetben Ázsia – ad otthont. Mivel itt az olimpiára való kijutás a tét, így a versenyzők száma nagyobb, illetve a lebonyolítási rendje is eltér egy nem olimpiai szezonhoz képest, emiatt ezek az események négynaposak. 

A kvalifikációs helyeket az országok kapják. Távonként, nemenként 3-3 egyéni kvalifikációs helyet, 1-1 váltócsapat kvalifikációt, és nemzetenként 1 vegyesváltó kvalifikációt lehet szerezni. Az egyéni kategóriákban a kvóták darabszámának meghatározásakor az adott versenyszámon belül az országok versenyzői által világkupa-állomásonként elért első, második és harmadik legjobb helyezés kerül figyelembevételre, mindhárom kategória esetében a három legjobb eredmény pontszáma kerül összegzésre. Az így kialakult pontszámok alapján rangsorolják az országokat, és ítélik oda a kvalifikációs helyeket. A versenyszám első kvótáját a legtöbb pontszámot elért ország kapja, a másodikat a második legtöbb pontszámmal rendelkező, és így tovább, figyelembe véve, hogy egy nemzet távonként, nemenként maximum 3 kvótát kaphat. Az 500 és 1000 méteres távokon nemenként a legjobb 32-32 versenyző, 1500 méteren a legjobb 36 versenyző szerezhet kvalifikációt.

A váltók kvótájának meghatározása hasonló elv szerint történik, de mivel itt országonként egy kvalifikációs helyet lehet szerezni, ezért az országok csapatainak világkupánként elért legjobb eredményeit vizsgálják meg, ezek közül a három legmagasabb pontszámot érőt összegzik, így alakul ki az országok rangsora. A váltócsapatok közül nemenként a legjobb 8-8 csapat szerezhet kvalifikációt. 

Ahhoz, hogy egy ország vegyes váltóban is indulhasson, legalább két férfi és két női kvótával kell, hogy rendelkezzen, amely lehet egyéni vagy váltócsapatban megszerzett kvóta is. A kvalifikációt már elnyert és vegyesváltót kiállítani képes nemzetek közül a világkupa ranglistájáról a legjobb 12 csapat nyer indulási jogot.  

Az olimpia bírói csapata az olimpiai szezon világkupa sorozatán bíráskodó szakemberek közül kerül ki.

Az olimpiai szezonon kívül eső világkupa-sorozatok alkalmával három versenynapon mérhetik össze tudásukat a versenyzők. Ezek az események a világbajnokságok és Európa-bajnokságok váltóinak kvalifikációját határozzák meg.

Rendező:
MOKSZ
Közreműködő partnereink:
HunSkate Debrecen cimer
SportCentrum
Támogatóink:
EWOS SEAT VSM Bauviv