Sportágismertető
2021. november 18–21.
Debrecen Főnix Aréna

Sportágismertető

A rövidpályás gyorskorcsolya

A sportág a nagypályás gyorskorcsolyázásból nőtte ki magát, hiszen így meghosszabbodott a szezon: a nyitottból átkerül a fedett pályára. A short tracket valamennyi kontinensen űzik, és egyre népszerűbbé válik, köszönhetően a gyorsaságának, a sportágra jellemző látványos előzéseknek, technikai megoldásoknak. Az 1988-as calgary téli olimpián még bemutató sportágként szerepelt, ám négy évvel később, Albertville-ben már a hivatalos programba is felkerült.

 

A pálya

A short track versenyeket 60x30 méteresen jégen, vagyis, jégkorongra is alkalmas pályán rendezik, a versenyzők egy 111.12 méteres körön futnak. A körök „végén”, a pályát kijelölendő, hét bója van, ezeken belül nem szabad korcsolyázni. A pályához és a versenyekhez „tartoznak” a bójarakók, akik azok elmozdulásakor rögtön az eredeti helyére teszik vissza az adott bóját. Az ő feladatuk az is, hogy a futamok között figyeljenek a jég minőségére: ilyenkor fellocsolják vízzel a pályát, ez gyorsabb siklást tesz lehetővé, emellett elfedi a jég egyenetlenségeit is.

Előfordul, hogy egy-egy esés, leszúrás után nagyobb darab törik ki a jégből, az így keletkezett lyukat jeges hóval tömik be, illetve száraz jéggel fagyasztják le.

A kötelező felszerelés

  • bukósisak
  • vágásbiztos futóruha
  • vágásbiztos kesztyű
  • nyakvédő
  • sípcsontvédő
  • térdvédő

A szemüveg nem kötelező.

A penge

A pengék vastagsága 1.1–1.25 mm között változik, a versenyzők igényei e tekintetben eltérőek lehetnek. A pengének két ponton fixen rögzítettnek kell lennie a korcsolyacipőhöz. A pengék élezéséhez élezőgépet és különböző köveket használnak.

Egy másik géppel ívezik a pengéket – a kanyarív, a sebesség és egyéb fizikai határok miatt a pengék íve könnyen változik, itt is a versenyzők visszajelzései, igényei alapján történik a beállítás.

A cipők karbonból készülnek, speciális technikával – azokat a versenyzők lábára öntik, így a korcsolyacipők egyedik darabok.

 

A védőmatrac

A versenyeken speciális védőmatrac szegélyezi a pályát, amely képes elnyelni a versenyző mozgási energiáját, csökkentve a sérülések kockázatát. Minimum kilencven centiméteres, többrétegű, légkamrás szivacsréteggel bélelt mobil matracrendszer fogja fel a becsapódásokat.

 

Versenytávok

Egyéni távok (férfiak és nők egyaránt)

500 méter (4.5 kör)

1000 méter (9 kör)

1500 méter (13.5 kör)

3000 méter (27 kör) (csak Eb-n és vb-n)

Váltók

Férfiak: 5000 méter (45 kör)

Nők: 3000 méter (27 kör)

Vegyes váltó: 2 nő-két férfi versenyző, 2000 méter (18 kör)

Rendező:
MOKSZ
Közreműködő partnereink:
HunSkate Debrecen cimer
SportCentrum
Támogatóink:
EWOS SEAT VSM Bauviv